Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

De menstruele cyclus en zwanger worden (Deel 2)

Zwanger worden

Wat een enorme gunst van Allaah subhana wa ta’ala dat we kinderen mogen krijgen en op mogen voeden. Het proberen zwanger worden is vaak een hele spannende tijd, voor sommigen een hele mooie tijd, maar voor sommigen ook een vol zorgen. Voor sommige vrouwen gaat zwanger worden vrij vlot Alhamdullilah, maar dat geldt niet voor alle vrouwen. Soms vergt het heel veel geduld en Dua, met daarbij soms ook veel verdriet.

Mocht dit voor jou zo zijn, vergeet dan niet lieve zuster dat Allaah subhana wa ta’ala ten alle tijden bij ons is en onze Dua verhoort! Hij is de enige die ons echt kan helpen en bijstaan tijdens deze zware beproeving. Moge Allaah subhana wa ta’ala alle zusters die graag zwanger willen worden gezonde en vrome kindjes schenken!

In dit stukje wil ik in shaa Allah het met jullie gaan hebben over wanneer je de beste kans hebt om zwanger te worden, hoe je dit kan bepalen wanneer dit zo is en hoe je elke kans dus ook het beste kunt benutten.

Seksualiteit:
Een van de belangrijkste zaken die komt kijken bij het zwanger worden is natuurlijk het seksuele leven van het koppel dat graag zwanger wilt worden. Van belang is natuurlijk dat, wanneer je zwanger wilt worden, maar ook eigenlijk voor een gezond huwelijk op zich, er regelmatig geslachtsgemeenschap plaatsvindt. Enerzijds voor jullie behoeften, anderzijds dus om de kans op zwangerschap te vergroten in shaae Allaah.

Soms zien we in de praktijk dat er op dit gebied problemen zijn. Een van de belangrijkste oorzaken is wanneer problemen spelen in de relatie tussen jullie samen. Dat kan allerlei redenen hebben. Het kan ook zijn dat het libido van één of beide partners problemen geeft. Wanneer het libido laag is kan de zin voor gemeenschap weinig zijn, wat problemen kan opleveren binnen de relatie. Het is dan meestal belangrijk om te gaan kijken of er een specifieke reden is voor dit verlaagde libido en daar actief aan te werken samen. Soms kan het ook een bijwerking zijn van bepaalde medicatie. Eventueel zou je dan met de huisarts kunnen kijken of er een alternatief is.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde zaken nodig zijn om een betere intieme relatie samen te hebben. Denk hierbij aan jullie persoonlijke relatie, genegenheid naar elkaar, tijd, planning rondom de aanwezigheid van kinderen, voorspel is vaak ook een heel belangrijk onderdeel. Het kan ook zijn dat er psychische oorzaken zijn waardoor het libido verlaagd is, angst, onderdelen uit het verleden zoals bijvoorbeeld negatieve seksuele ervaringen. Samen goed communiceren is bij dit soort problemen heel erg belangrijk en begrip voor elkaar!

Mochten jullie hier samen niet uitkomen dan kunnen jullie ook een gesprek inplannen met een verloskundige of een seksuoloog. Een seksuoloog is gespecialiseerd op het gebied van geslachtsgemeenschap en problemen hierbij. Liggen er echt problemen op psychologisch gebied zou een gesprek met een psycholoog mogelijks hulp bieden.

Pijn bij geslachtsgemeenschap.
Een ander probleem dat aanwezig kan zijn is pijn tijdens de gemeenschap. Dit is geen zeldzaam probleem, dus schaam je vooral niet lieve zusters! Vaak wordt deze pijn veroorzaakt door een aandoening of kent het een psychische oorzaak. De pijn kan ervaren worden kort voor, tijdens of kort na de geslachtsgemeenschap. De pijn op zich is een symptoom! (1)

De pijn kan verschillende oorzaken hebben, zowel lichamelijke als psychische.

  • Lichamelijke oorzaken:
    –  Endometriose
    –  Aandoeningen van de vulva
    –  Een geslachtsziekte
  • Psychische oorzaken:
    –  Laag zelfbeeld
    –  Gevoelens van angst of schaamte. (1)
    –  Soms hebben vrouwen in het verleden één of meerdere negatieve seksuele ervaring(en) gehad of andere (traumatische) levenservaringen die spelen.

Symptomen kunnen zijn pijn tijdens het binnengaan van de penis of bij diepe penetratie. Sommige vrouwen hebben last van een abnormale vaginale afscheiding met irritatie als gevolg van een bacteriële- of schimmelinfectie. (1)

In dit geval is het mogelijk om bij een gynaecoloog langs te gaan. Er zal gekeken worden wat de oorzaak is van de pijn, mogelijks ook door een lichamelijk onderzoek en na te gaan of er eventuele psychische oorzaken zijn.
Behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Lichamelijke klachten kunnen bijvoorbeeld eventueel met medicatie behandeld worden. (1)

Kans op zwangerschap.
De meeste kans op zwangerschap heb je ten eerste wanneer je zo vaak mogelijk gemeenschap hebt met elkaar. Ik begrijp dat dit soms moeilijk is, vooral wanneer er al andere kinderen aanwezig zijn, maar ook dat drukte of libido hierbij een rol kunnen spelen.  Wanneer je begint aan het avontuur van proberen zwanger raken, kun je in principe gewoon vrijen wanneer jullie dit graag willen, gemiddeld 2-3 keer per week geeft een grote kans op zwangerschap. 80% van de koppels met kinderwens is binnen één jaar zwanger. Mocht je na een tijdje nog niet zwanger zijn, bijvoorbeeld na een maand of zes, kun je gemeenschap gaan hebben op gerichte dagen om je kans te vergroten. (3) Het beste is om vooral te proberen het spontaan te houden, zonder druk en stress. Alhoewel dat niet voor iedereen makkelijk is.

Vrouwen zijn het meest vruchtbaar vóór hun 30ste jaar. Tot dit jaar heb je elke maand gemiddeld 20% kans op een zwangerschap. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw vruchtbaarheid, maar ook die van je partner.(3) Heb jij, je man of samen een verminderde vruchtbaarheid kan de kans afnemen.

Het zwanger worden kan dus één of meerdere jaren duren, ook als er geen medische problemen zijn. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je eicellen af en dus je kans op zwangerschap. (3)

Je kans vergroten door gericht gemeenschap te hebben doe je door zo’n 3 dagen voor de verwachte eisprong te beginnen met het hebben van geslachtsgemeenschap tot 2 dagen erna. Oftewel deze 5 dagen dagelijks gemeenschap hebben met je partner, omdat deze dagen jij het meest vruchtbaar bent. Daarmee maak je de kans op zwangerschap het grootst. Mocht dit voor jullie niet werken, probeer dan in ieder geval zoveel mogelijk van deze dagen gemeenschap te hebben en in ieder geval de dag van verwachte eisprong.

De man.
Voor mannen zijn er factoren die de vruchtbaarheid positief of negatief kunnen beïnvloeden.
–  Bij mannen heeft leeftijd minder invloed dan bij vrouwen, alhoewel de kwaliteit van het sperma bij oudere mannen wel afneemt, namelijk vanaf het 45ste levensjaar.
–  Het sperma van de man wordt minder geconcentreerd wanneer hij op één dag meerdere zaadlozingen heeft gehad. Maximaal 1x per dag klaarkomen maakt het zaad het krachtigst. Binnen 36 tot 48 uur is er weer een hele nieuwe voorraad aan sperma aanwezig.
–  Na griep neemt de kwaliteit van sperma af en hersteld zich vaak weer volledig na 3 maanden.
–  Het innemen van vitamine C draagt bij aan een verhoogde kwaliteit sperma en voorkomt dat de zaadcellen gaan samenklonteren en dus minder beweeglijk worden. Je kunt extra supplementen nemen of extra binnen krijgen via groenten en fruit.
– Een ander ongunstige factor voor de kwaliteit van het sperma is wanneer er langer dan 10 dagen tussen de zaadlozingen zit. (3)

Pas bevallen.
Ben je bewust van het feit dat je na een bevalling al weer vrij snel vruchtbaar kunt zijn. Dit kan zelfs in principe al 4 weken na je bevalling, ondanks we ons dan nog bevinden in de kraambloedingperiode. Je hoeft hiervoor niet eerst beginnen te menstrueren. Je eisprong vindt namelijk twee weken vóór je menstruatie plaats! Mocht je dus niet opnieuw zwanger willen raken kort na je bevalling, bedenk dan hoe je dit best wilt gaan voorkomen en bespreek dit samen met je verloskundige of gynaecoloog (2). Ook de huisarts kan hierbij helpen. Vooral na een keizersnede is dit absoluut niet raadzaam, omdat het litteken eerst goed moet helen en stevig moet worden. Het litteken van een keizersnede is pas volledig op kracht één jaar na bevalling! Het geven van volledige borstvoeding kan de kans op zwangerschap klein maken, maar niet onmogelijk! (2) Bij volledig voeden spreken we over elke 3 uur voeden met eenmalig een langere pauze ertussen van maximaal 5 uur. De menstruatie komt bij sommige vrouwen ook alweer vrij snel opgang na de bevalling ondanks het geven van borstvoeding, terwijl bij andere vrouwen deze juist een tijd uitblijft. (2)

Bronvermelding:

  1. Gynaecologie Catharina ziekenhuis Eindhoven. 
  2. De verloskundige. Vruchtbaar na je zwangerschap.
  3. Verloskundigen praktijk Gestel-Strijp. Vruchtbaarheid.

Lees deel 3: Menstruatie & zwanger worden
Lees deel 1: Menstruatie & zwanger worden