Een agenda, een planner, een to-do list en kalenders. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar de tools die er tegenwoordig zijn om onze levens te structureren, om onze tijd in te delen en zo productief mogelijk te leven zijn ontelbaar. Het is zelfs een trend geworden om een dagelijkse planner bij te houden. Zo veel verschillende tools in deze tijd en nog steeds is het zuinig zijn met onze tijd één van onze grootste struikelblokken. Het goed benutten van je tijd is een zaak waar elke moslim bij moet stil staan. Het is ons gegeven en het kan ons elk moment worden ontnomen. Wees dus zuinig met je meest kostbare bezit.
وَٱلْعَصْرِ١ إِنَّ ٱلْإِنسَـٰنَ لَفِى خُسْرٍ٢
”Bij de tijd 1. Voorwaar, de mens verkeert zeker in (staat van) verlies 2” (103 : 1-2)
Vandaag de dag gaan we zuiniger om met ons geld dat komt en gaat en vergeten we onze tijd die alleen maar gaat.
Het belang van onze tijd!
De profeet, vrede zij met hem had ook de gewoonte om met de metgezellen onderwerpen aan te kaarten die van belang zijn. We hebben zoveel gunsten gekregen van Allaah, de Verhevene dat alles vanzelfsprekend is geworden. Zo veel gunsten maar we staan hier helaas niet bij stil. Momenten met elkaar zijn er ook om elkaar hier aan te herinneren, om stil te staan bij deze gunsten, zodat we weten wat we nu precies willen en doelen gaan stellen. We moeten dankbaar zijn dat wij deze kans nog gekregen hebben van Allaah, de Verhevene om bij zijn gunsten stil te staan en er ook dankbaar voor te zijn. Iedere dag is weer een dag dichter bij het hiernamaals. Laten we de zaken van Allaah, de Verhevene bewust nemen en onze intenties zuiveren. De profeet, vrede zij met hem laat ons in een hadith weten dat zijn ummah leeft tussen de 60 en 70 jaar. Als we dit vergelijken met de volken ervoor zien we alleen al dat Nouh, vrede zij met hem 950 jaar door heeft gebracht in het uitnodigen naar Allaah, de Verhevene. Besef hoe lang hij heeft geleefd. Allaah heeft het lang leven weggehaald en het omgezet in veelvuldige hassanaat.
Maar stel je hebt 60 jaar te leven en je slaapt 8 uur gemiddeld per dag. Dan is dit ongeveer 20 jaar slaap, dat is dus 20 jaar niets doen. Stel je werkt 8 uur per dag of je besteedt 8 uur op een dag ergens anders aan, dan is dit ook weer 20 jaar van jouw leven. Stel je leeft 60 jaar dan is het echt de vraag waar alle tijd naartoe gaat. Als 20 jaar naar slaap gaat en 20 jaar naar werk, dan ben je al 40 jaar kwijt alleen al aan deze twee zaken. Dan nemen we drie keer de tijd op een dag om te eten en om tijd met onze familie door te brengen. Dit is weer ongeveer 2,5 jaar van je leven. Dan hebben we nog tijd die we besteden aan telefoongesprekken, jezelf verplaatsen van plek naar plek. Dan hebben we nog familiebezoeken, het onderhouden van andere sociale contacten en activiteiten. Dit kost ook allemaal tijd en alles bij elkaar is dit 59 jaar van je leven. Dan heb je nog één jaar om Allaah, de Verhevene te aanbidden. We zeggen vaak dat ons doel is om Allaah, de Verhevene te aanbidden, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Onze nafs heeft zoveel behoefte aan de wereldse zaken. Zoals we zien, als we de tijd berekenen komen we net op een jaar van aanbidding voor Allaah, de Verhevene. Ons leven draait om iedereen en niet om Allaah, de Verhevene. Dit is alleen wanneer we het moeilijk hebben, dan keren we naar Allaah. Terwijl Allaah, de Verhevene zo vaak heeft gezworen bij de tijd.
Wat zijn de gevolgen van het verspillen van ons tijd?
Allaah heeft duidelijk gemaakt dat de meesten niet goed omgaan met hun tijd en dat we daarmee vallen onder de verliezers. Het meest waar we spijt van zullen hebben is de tijd waarin we Allaah, de Verhevene niet hebt gedenkt. En het meest waarin je gierig mag zijn is de gierigheid in je tijd, wat tevens de enige gierigheid is die geaccepteerd wordt. Uitspraken zoals we vervelen ons en willen iets doen om de tijd te doden, worden door ons gebruikt. Dit betekent dat we niet beseffen hoe kostbaar tijd is. We moeten bewust zijn van het feit dat elke dag dat we leven een kans is van Allaah, de Verhevene. Vergelijk dit met iemand die een examen heeft en het voorbereiden uitstelt tot het einde om vervolgens spijt te hebben door tijdsgebrek. Als de tijd hier wel voor werd genomen dan werd het examen waarschijnlijk ook beter afgelegd. Tijd is wat Allaah jou heeft gegeven om Hem te aanbidden. Je leeft hier niet om te genieten. Allaah heeft ons niet al het geluk in de dunya gegeven, want er is geen enkel examen zonder stress. De shaitaan zorgt ervoor dat we uitstelgedrag vertonen, maar wie geeft de garantie dat we bepaalde zaken later kunnen doen. De Profeet, vrede zij met hem heeft zijn tijd zo goed benut, de hele dag aanbad hij Allaah, de Verhevene. Hij hield zich bezig met de sahaba en het verspreiden van de da’wah. Terwijl wij ons alleen maar bezig houden met onze nafs.
Allaah zegt: (in de interpretatie van de betekenis)
“O jullie die geloven, laat jullie bezittingen en jullie kinderen jullie niet afleiden van het gedenken van Allaah. En wie dat wel doet, zij behoren dan tot de verliezers.” {Soerat al Moenafiqoen vers 9}
laat jullie niet afleiden, afleiding door de problemen van de dunya, laat de duivel niet steeds jouw goedheid verpesten. Je hebt nu de tijd om hassanaat te scoren!
Wat is de afleider?
Het geld (al maal). Laat je niet afleiden door je bezit, en je kinderen, en de mensen om je heen, laat je niet afleiden door deze zaken, ze kunnen een beproeving zijn voor je geloof. Ze kunnen je afhouden van het gedenken van Allaah. Degenen die zich laat afleiden door zijn bezit en kinderen, zij zijn degene die verlies zullen leiden. Soms benoemd als al monaafieqoen – de hypocriet en als we niet precies weten hoe we met onze tijd om moeten gaan kunnen we hieronder vallen.
Allaah, de Verhevene trekt onze aandacht door het gebruiken van de letter و (waw) in verschillende ayaat, zoals ‘وَٱلۡعَصۡرِ’. We zijn een verzameling tijd, straks belanden we in ons graf en hebben we niets behalve onze daden. Ben je goed bezig dan zal je tijd meegaan in je graf, het zal in je graf verschijnen als een mooi licht dat naar je graf zal komen, en het zal je gezelschap houden. Alle aanbiddingen zal je in je graf vinden. Maar benut je jouw tijd slecht, door te liegen, onrecht aan te doen, te roddelen, te stelen, haram zaken te verrichten dan word je extra bestraft in je graf.
Oorzaken van het niet goed benutten van je tijd:
- Luiheid
Onze nafs is lui en we willen niks doen, maar we willen dat Allaah ons gewoon alles geeft zonder dat we moeite hoeven doen. We gaan niet op de juiste manier om met Allaah, de Verhevene. We hebben zoveel gekregen, het feit dat je al wakker bent is een ontelbare gunst.
- Geen doel voor ogen hebben
Wanneer Allaah, de Verhevene niet onze prioriteit is! Wanneer je wilt praktiseren komt de shaitaan en probeert hij je langs alle kanten af te leiden, maar wanneer je met wereldse zaken bezig bent dan heb je geen last van de shaitaan. Onthoud je doel waarvoor je leeft. Onze doelen zijn wereldse doelen. We moeten gaan nadenken over waarvoor we zijn geschapen. Deze doelen voor ogen hebben, omdat dit doelen zijn die je wilt nalaten, wetende dat je erover wordt gevraagd.
Onze doel en verlangen moet zijn om Allaah te ontmoeten. Onze liefde voor Allaah moet groter zijn dan al het andere. Wanneer we het paradijs binnentreden zullen alle beproevingen wegvallen. In het paradijs word je alleen maar mooier en gelukkiger. Het zien van Allaah zal ons de schoonheid van het paradijs doen vergeten.
- Liefde voor deze dunya
Je zult pas deze dunya verlaten wanneer je rizq (voorzieningen) stopt en voorbij is. Dit is reeds voorgeschreven. Focus niet alleen op wat je niet hebt, maar op wat je wel hebt en kan. Je hebt een bepaalde tijd gekregen om Allaah te aanbidden en alles wat je hebt gekregen zijn middelen om dichterbij Allaah te komen en standvastig te blijven.
- Het niet waarderen van je tijd
Wanneer je termijn over is, is het klaar. Zo is ons leven, het is net een, klok. De tijd is zo voorbij, er wordt ook aangegeven dat we denken dat onze dood ver is, maar het is dichtbij. Je tijd is je meest kostbare bezit die je hebt. Daar moet je veel liefde voor voelen en zuinig mee omgaan.
In welke van deze situaties bevind jij je in?
Je weet niet wanneer de engel des dood komt. Het is daarom belangrijk jezelf af te vragen in welke situatie je aangetroffen wil worden. Sta er ook bij stil dat je misschien met een zonde bezig bent en dat de engel des dood dan kan komen. Wanneer jij verlangt om Allaah te ontmoeten dan zal Allaah ook het verlangen hebben om jouw te ontmoeten, maar andersom is ook waar, wanneer je het verafschuwt om Allaah te ontmoeten, zal Allaah het ook verafschuwen om jou te ontmoeten.
Ons plan van aanpak
- Je moet de strijd aangaan met je nafs.
- Stel duidelijke doelen in je hoofd. leef ermee en word er mee wakker.
- Zoek je toevlucht bij je Heer, niet alleen met je lichaam maar ook met je ziel.
- Toon je liefde aan Allaah en wees daar oprecht in.
- Wees zuinig en bewust met je tijd.
- Stel kleine doelen en grote doelen op.
- Ga slapen met een goede intentie, slaap om te rusten zodat je het fajr gebed kunt bidden.
- Heb geduld met wat Allaah voor jou heeft voorgeschreven.
Nog een laatste nasieha om af te sluiten.
We stressen te veel om deze dunya, alsof alles in handen van anderen ligt. Sommigen zijn alleen maar bezig met hun kinderen, de kinderen bepalen waar wij ons mee bezig houden. Terwijl onze focus de al-Aghira (het hiernamaals) zou moeten zijn. Echter geven wij de restjes van onze tijd aan al-Aghira.
Zet alle middelen in om je doel voor ogen te houden, en zet alles op alles om deze te behalen. Niets houd je tegen als je het doet omwille van Allaah. Elk minuut kan je laatste zijn en elke seconden zal je betreuren als je het niet goed benut. De Profeet, vrede zij met hem zei:“Er zijn twee gunsten die veel mensen niet naar waarde schatten: een goede gezondheid, en vrije tijd.” (Sahih al-Boekharie)
in een ander overlevering zei de profeet, vrede zij met hem: “Benut vijf zaken voor vijf andere zaken: jouw leven voor jouw dood, jouw gezondheid voor jouw ziekte, jouw vrije tijd voor jouw bezigheid, jouw jeugd voor jouw ouderdom, jouw rijkdom voor jouw armoede.” (Sahih Al-Jaami’ 1077)