Tijd is een begrip dat in praktijk, aan de hand van verschillende definities wordt nageleefd. Zo vult iedereen zijn agenda op zijn eigen manier in en bepaalt ook iedereen voor zichzelf of ze überhaupt een agenda gebruiken of niet. Hoe laat we opstaan, hoeveel uur we aan elke activiteit besteden tot aan welke levensdoelen we in welke periode willen behalen is een persoonlijke keuze. Deze keus is afhankelijk van verschillende factoren en Alhamdulillaah dat wij als moslims bericht worden over het belang en de waarde van tijd. Tijd vergaat en verlaat en geen terugkeer ervan is mogelijk.
We hebben geen tijd te verliezen…laten we daarom maar meteen met de deur in huis vallen. In surat al-‘Asr zweert Allaah, de Verhevene bij de tijd, Hij zegt:
وَٱلْعَصْرِ١ إِنَّ ٱلْإِنسَـٰنَ لَفِى خُسْرٍ ٢
”Bij de tijd. Voorwaar de mens verkeert zeker in (staat van) verlies.”
Als Allaah, de Verhevene zweert spits je oren dan en luister goed naar wat Hij, de Verhevene te vertellen heeft. Aangezien elke seconden die voorbijgaat niet meer terugkomt verliezen we in die zin letterlijk tijd; iedereen weleens waar op een ander gebied in zijn leven, omdat we allemaal uniek zijn en andere levenspaden bewandelen. Het onderwerp “tijd” is zo breed en niet in een paar woorden te beschrijven. Sterker nog “tijd” is iets wat je leeft, hoe je leeft, hoe je omgaat met de medemens en hoe geduldig jij bent tijdens een beproeving. Pas als we begrijpen dat deze dunya een speelveld van beproevingen en verleidingen is, kunnen we onze focus pas echt afstemmen op wat belangrijk is.
Dat is de reden dat we nu vooral inzoomen op hoe jij naar de wereld kijkt, want de manier waarop jij naar de wereld kijkt zegt iets over jouw prioriteiten. Als je dan ook nog beseft dat wij niet weten hoeveel tijd wij krijgen op deze dunya dan kunnen we wel concluderen dat tijd ons meest kostbare bezit is en dat we geen tijd te verliezen hebben en onze verbinding met Allaah, de Verhevene serieus moeten nemen. Dat uit zich in woorden en daden die in lijn staan met wat Allaah van ons vraagt. Een andere belangrijke bewustwording is dat we de tijd die we nog hebben inzetten om de tijd te herstellen die we verspild hebben in onwetendheid. Een uitspraak die mijn leven als moslima samenvat is “je bent onwetend, totdat je het niet meer bent, nu kun je het niet meer negeren”. Op het moment dat je niet meer onwetend bent veranderd je ook je verantwoordelijkheid, je maakt bewuste keuzes en daar komt de shaitaan om de hoek kijken. Zijn doel is om jouw uit het “hier en nu” te houden want in het “hier en nu” maak je namelijk de keuzes. Zolang je afgeleid bent blijf je als het ware in een vicieuze cirkel en daar wil je natuurlijk uit. Dat brengt ons naar de eerdergenoemde waarschuwing van Allaah, Hij wil dat we wakker worden zodat we bewust zijn van de keuzes die we hebben en ernaar gaan handelen. Wist je dat we een duidelijke opdracht hebben gekregen? Deze staat beschreven in de rest van deze korte en krachtige soerat.
إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ وَتَوَاصَوْا۟ بِٱلْحَقِّ وَتَوَاصَوْا۟ بِٱلصَّبْرِ ٣
” Behalve degenen die geloven en goede daden verrichten, en elkaar aansporen tot de Waarheid, en elkaar aansporen tot geduld.”
Deze 4 opdrachten die Allaah, de Verhevene ons geeft is als het ware een dagelijks reflectiemodel puur op jouw eigen handelen en in te checken bij jezelf, zie het als een checklist. Want de mensen die deze opdracht in hun leven integreren zullen niet behoren tot de mensen die tijd verliezen. De wereld bekijken door de bril van soerat al-‘Asr haalt ons juist uit de ratrace van het leven en laat ons zien wat echt belangrijk is, namelijk het aanbidden van Allaah, de Verhevene. Aanbidding in de breedste zin van het woord. Dat betekent niet dat je heel de dag Qur’aan moet reciteren of elke dag moet vasten; nee het betekent dat je elke keuze die je maakt afweegt of deze in lijn is met wat Allaah, de Verhevene van ons verlangt. Als we praten over tijd of timemanagement dan is er een groot verschil tussen de westerse benadering op deze term en de islamitische kijk. De westerse benadering kan ook erg behulpzaam zijn, omdat je daar vooral leert hoe je meer gedaan krijgt in minder tijd. Aan de andere kant leert de islamitische kijk ons hoe we als het ware met een helikopter view hoofdzaken van bijzaken kunnen scheiden, omdat we een doel hebben die verder reikt dan alleen de dunya.
Kortom nu we deze basis mindset goed hebben vastgelegd en we dezelfde kant op kijken over hoe we tijd interpreteren zal ik een aantal voorbeelden delen hoe timemanagement en prioriteiten stellen er in de praktijk uit ziet :
Je belt met iemand en wil graag een afspraak plannen, jij ziet in je agenda dat precies op dat tijdstip het dhor gebed is, wat doe je? Vraag je om een ander tijdstip of laat je deze doorgaan?
Je bent aan het studeren en je zit lekker in je flow voor te bereiden op je tentamens, de adhaan gaat; het ‘asr gebed breekt aan, wat doe je? Ga je bidden, of kies je ervoor om door te studeren?
Je gaat de deur uit, heb jij jezelf afgevraagd of je wudhu hebt? Of je adkar hebt gezegd? Ga je beschermd de deur uit of ga je gewoon zonder na te denken de deur uit?
Je hebt de baan van je leven gevonden. Alleen is de voorwaarde dat je jouw hoofddoek af moet doen om daar te kunnen werken. Je kunt wel aan de slag met jouw hoofddoek op een andere werkplek maar die is niet zo leuk als deze. Wat doe je?
Het resultaat van de keuzes die jij maakt tijdens deze dilemma’s zijn uiteindelijk de daden die op de weegschaal worden gelegd en ik kan je vertellen dat het urenlang vergaderen of studeren terwijl je het gebed als afleiding behandelt je niet zullen baten.
Dit is een kleine greep uit de content die ik deel op mijn social media, mijn missie is op deze manier bewustwording te creëren binnen onze ummah, allereerst is elke les die ik deel een les voor mijzelf. Wij zijn namelijk nooit uitgeleerd en we hebben elkaar nodig om wakker te blijven, want de shaitaan schuilt in elk hoekje en het is aan jouw of je hem binnenlaat. Als deze content iets bij jou wakker heeft gemaakt en je graag meer wil zien, volg ons dan op @nohatime.management