Als vrouwen hebben wij enkele rollen in ons leven die veel van ons kunnen vragen. Of het nu de rol is van dochter, echtgenote of moeder, het zijn vaak rollen waarbij we vele ballen de lucht in moeten houden. Daarnaast zijn wij emotionele wezens en spelen onze hormonen een grote rol in hoe wij deze ballen de lucht in kunnen en willen houden. Voor de één is het mogelijk om 10 ballen de lucht in te houden en voor de ander zijn dat er 5, en dat is prima. Het gaat niet om de hoeveelheid, maar het gaat erom hoe je dit doet. Het bewust zijn van hoeveel ballen je tegelijk omhoog kunt houden is dan ook erg van belang om niet over te lopen. Daarmee willen we dit artikel ook starten met de slogan: ”Blijf een depressie of burn-out voor!!!”
Voordat iemand daadwerkelijk in een depressie valt gaat er een heel proces aan vooraf. Het lastige daarbij is dat dit proces en alle signalen die daarbij horen meer dan vaak niet opgemerkt worden. Maar wat als dit nu wel mogelijk is? Zou een depressie dan voorkomen kunnen worden? Zou iemand zichzelf kunnen behoeden voor een val in een diep, zwart gat? Ik ben optimistisch en ervan overtuigd dat dit kan. Een persoon dient zichzelf wel te leren kennen. Het komt namelijk regelmatig voor dat een depressie chronisch is of in ieder geval zeker na de eerste keer nog eens terug kan komen. En dan is de beste situatie dat je de signalen herkent en tijdig hulp kunt inschakelen of in ieder geval een stap terug kan zetten.
Wat zijn dan die typische signalen? Of hoe kan je opmerken dat er wellicht een depressie of burn-out op de loer ligt?
Hieronder benoem ik wat zaken die algemeen voor kunnen komen.
- Sneller vermoeid.
- Prikkelbaar/Nerveus.
- Vaker gestrest.
- Sneller boos.
- Minder eetlust of drang naar snacks.
- Slechter slapen.
- Gevoel van opgebrand te zijn.
- Lusteloos.
- Geen fut voor of drang naar nuttige en profijtvolle bezigheden.
Wat wel belangrijk is om te weten: als jij één kenmerk vertoont betekent dat niet dat je richting een depressie gaat. Het kan goed zijn dat je gewoon te veel hebt gedaan en daardoor een periode sneller vermoeid bent. Of dat je door slecht slapen wat sneller geïrriteerd raakt. Als je drie à vier kenmerken kan afvinken of meer, dan is het verstandig pas op de plaats te nemen en jezelf tegen te houden. Als je op dat moment bewust bent dan kan je meestal nog met wat kleine aanpassingen in je levensstijl verandering brengen.
- Ben je sneller vermoeid? Dan is vroeger en met regelmaat naar bed gaan een goede keuze.
- Prikkelbaar of nerveus of heb je meer stress? Misschien heb je wat me-time nodig zodat je tot rust kan komen. Dit kan een wandeling zijn of een middagdutje.
- Erover praten kan ook die onrust verlichten. Als anderen op de hoogte zijn is er vaak wel iemand die jouw luisterend oor wil zijn.
- Minder eetlust? Vaste momenten pakken om te eten, kleine porties eten en absoluut kiezen voor een voedzaam dieet.
En besef buiten dit alles, dat de Qur’aan een redmiddel is en de soennah ons veel manieren geeft om goed voor onszelf te zorgen. Ik durf te zeggen dat dit prioriteit nummer één is en dat je dit niet dient te verwaarlozen. Jezelf erin verdiepen is een must. Kennis is de sleutel en houd je non-stop vast aan het vragen om hulp bij Allaah, de Verhevene.
وَنُنَزِّلُ مِنَ ٱلۡقُرۡءَانِ مَا هُوَ شِفَآءٞ وَرَحۡمَةٞ لِّلۡمُؤۡمِنِينَ وَلَا يَزِيدُ ٱلظَّٰلِمِينَ إِلَّا خَسَارٗا
”En Wij zenden (datgene) van de Qur’aan neer wat een Genezing en Genade voor de gelovigen is. En het vermeerdert bij de onrechtplegers niets anders dan verlies”.
(Soerat al-Israa (17:82))
Natuurlijk is het allemaal niet evident om zaken alleen op te pakken en daarom is tijdig hulp inschakelen helemaal niet vreemd. Je hoeft niet diep te zitten om bij de huisarts aan de bel te trekken of naar een psycholoog te gaan. Als jij iemand vindt die je in vertrouwen kan nemen, dan kan het luchten van je hart al een verzachting zijn. En de deskundigheid van een professional kan jou helpen goed doordachte keuzes te maken. Negeer de signalen dus niet! Het is zo essentieel dat je eerlijk tegen jezelf kan zijn en jij jezelf kan behoeden voor erger. Velen negeren het wel. En uit een burn-out of depressie komen vergt enorm veel tijd en energie, om maar niet te spreken over de lijdensweg die je doormaakt Alhamdulillaah.
We kunnen niet om de Qadr van Allaah, de Verhevene heen. Wat is voorbestemd voor jou , daar kan je niet omheen. Wat aan jou voorbij gaat heeft ook zo moeten zijn. Maar dit betekent niet dat jij geen shift kan maken. Uiteindelijk zal die shift dan ook jouw Qadr zijn. Men zegt altijd voorkomen is beter dan genezen. En hoe toepasselijk is deze uitspraak, Subhanallaah. Moge Allaah Subhanaho wa ta’ala het voor eenieder vergemakkelijken en ons wijsheid schenken, Allaahoemma Ameen.
Um Adam
Disclaimer:
Dit artikel is geschreven vanuit de ervaring en perspectief van een zuster. Houd er rekening mee dat iedereen anders kan reageren op situaties en de symptomen verschillende oorzaken kunnen hebben. Een depressie kan een mentale oorzaak hebben, zoals hierboven benoemd, echter is het ook mogelijk dat dit een lichamelijke oorzaak heeft. Denk hierbij aan een tekort aan vitamine D, een niet goedwerkende schildklier of een tekort aan ijzer. Deze oorzaken kunnen dezelfde symptomen geven en ook zorgen voor depressieve fases. Het verschil kennen tussen beide is wel van belang voor het aanpakken van het probleem. Een afspraak bij de huisarts kan daarom nooit kwaad om de onderliggende oorzaak van de symptomen te achterhalen.