Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Hoe kan ik me spiritueel voorbereiden op de Ramadan? DEEL 2

De koning van alle ledematen is het hart. Laten we daarom voor de Ramadan een goede conditie van ons hart bereiken, door deze koning goed voor te bereiden zodat het straks makkelijk wordt om daden van aanbidding te verrichten met de ledematen. 

In deel 1 hebben we het gehad over dat we eerst dienen te weten wat de zwakheden zijn die we hebben en die Allaah heeft bekend gemaakt in de Qur’aan, zodat we deze zwakheden dienen te bestrijden. Het eerste was Kanoed (ondankbaarheid), de tweede was Khoesr (verlies). Nu gaan we verder in shaae Allaah.  

3. Haloe°aa= paniekerigheid

De ziekte waarbij men paniekering is door gebrek aan wijsheid

Allaah, de Verhevene zegt:

 إِنَّ الْإِنسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا 

“Waarlijk de mens is begerig geschapen.  {al ma°aaridj (70:18)}

We zijn zo paniekerig en hebben verdriet vanwege hetgeen gisteren is gebeurd en we hebben angst voor morgen. De shaitaan wil ons wanhopig maken, we moeten hier daarom voor oppassen.

We verwachten dat we alles krijgen van Allaah zonder geduldig te zijn. Het is belangrijk dat we werken aan ons vertrouwen in Allaah. Besef dat Allaah alles ziet en dat Hij Degene is Die alles regelt. En Hij is Degene die onze doea verhoort wanneer we Hem aanroepen, want voorwaar, Allaah is nabij.

Toen de profeet Moesa, vrede zij met hem achtervolgd werd door fir°awn en verhinderd werd om te vluchten vanwege de zee die zich voor hen bevond, werd zijn volk paniekerig en dachten zij dat ze ingehaald zouden worden, maar Moesa reageerde wijs en vol vertrouwen in Allaah en zei,

قَالَ كَلَّا ۖ إِنَّ مَعِيَ رَبِّي سَيَهْدِينِ

“Hij (Moesa) zei: “Nee! Waarlijk, mijn Heer is met mij. Hij zal mij leiden.” {ash Shoe°araa: (26:62)}

4. Djazoe°aa= klagerigheid

De ziekte waarbij je steeds klaagt en je afvraagt waarom jou dat moet overkomen.

  إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا 

“Wanneer het slechte hem treft, is hij ongeduldig.” {al ma°aaridj (70:19)}

Genezing voor deze ziekte: train je hart om geduld te hebben, en dit kun je door Allaah al Hakiem en as Saboer te vragen.

Wij zeggen elke ochtend en avond 3 keer:

رَضِيـتُ بِاللهِ رَبَّـاً وَبِالإِسْلاَمِ دِيـناً وَبِمُحَـمَّدٍ نَبِيّـا

“Radihitoe bi-llaahi Rabbaa wa bi-l-islaami dienaa wa bi Mohammada-n- nabieyya”
Ik ben tevreden met Allaah als mijn Rabb, met de Islaam als mijn religie en met Mohammed als mijn profeet.

We beweren dat we tevreden zijn met alles wat van Allaah komt, terwijl we het tegendeel bewijzen door te klagen. Daarom is het belangrijk dat we de aanbidding van tevredenheid in onszelf trainen. Ons doel moet altijd zijn: de tevredenheid van Allaah bereiken.

5. Manoe°aa= gierigheid

Een ziekte waarbij wanneer het goed gaat we ons gaan onthouden van het goede.

  وَإِذَا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعًا

“En wanneer het goede hem treft, is hij gierig.” {al ma°aaridj (70:20)}

Wanneer iemand overlijdt dan worden de mensen hierdoor geraakt, er zijn rijen van mensen aanwezig tijdens het dodengebed en men geeft makkelijk uit in sadaqah. Maar wanneer men in goede tijden verkeert wordt men opeens gierig en heeft hij moeite met het uitgeven van sadaqah omwille van Allaah.

We moeten onszelf daarom trainen om sadaqah te geven, niet alleen in moeilijke tijden, maar ook in voorspoed. Sadaqah is niet alleen in de vorm van geld. Benut je tijd ook in het delen met anderen. Deel je kennis, deel je geld, deel je gunsten die je van Allaah hebt gekregen. Sadaqah zit ook in de genade die je met anderen hebt. Wens voor een ander wat je voor jezelf wenst. Probeer een medemoslim bij te staan. Probeer te helpen op welke manier dan ook. We moeten onze zielen blijven opvoeden. Bepaal hoeveel geld je opzij kunt leggen om weg te geven als sadaqah. Wees niet gierig! Neem moeite om je nafs te trainen. Wanneer je uitgeeft omwille van Allaah dan zul je een zoetigheid ervaren die je niet ervaart door te nemen, delen maakt gelukkiger dan nemen.

6. Al foedjoer = schaamteloosheid

Een ziekte waarbij een persoon geen schaamte meer heeft.

Hij openbaart zijn zondes en vindt dit heel normaal, terwijl ons hart juist doodgaat door het normaliseren van zondes.

Allaah, de Verhevene zegt in de Qur’aan:

بَلْ يُرِيدُ الْإِنسَانُ لِيَفْجُرَ أَمَامَهُ

“Welnee! De mens wenst het zaaien van verderf voort te zetten (door de Opstanding en de Afrekening te ontkennen)” {al Qiyaamah (75:5)}

Pas hiermee op! Want je hart verlangt dan naar het plegen van deze zondes. Ook plannen ze deze zondes voor in de toekomst. Sommige mensen plannen zelfs in de Ramadan welke series ze gaan kijken.

Genezing: Zorg ervoor dat je schaamte ontwikkelt, je bewust wordt van Allaah en besef dat Hij je ziet waar je ook bent.

7. °adjal=haastigheid

Ziekte van °Adjoel is haast hebben in resultaat willen zien. Als je geen resultaat ziet dan geef je op.

Allaah, de Verhevene zegt in de Qur’aan:

خُلِقَ الْإِنسَانُ مِنْ عَجَلٍ ۚ سَأُرِيكُمْ آيَاتِي فَلَا تَسْتَعْجِلُونِ

“De mens is (van nature) haastig gschapen. Ik zal jullie Mijn Tekenen tonen. Vraag Mij dus niet om (deze) te bespoedigen.” {al Anbiyaae (21:37)}

Wees niet haastig in je doen en laten of in het maken van beslissingen. Leer jezelf istikhaarah te doen bij het maken van een besluit, betrek Allaah in jouw besluit en vraag Allaah als er gair in zit dat Hij het voor jou vergemakkelijkt, en als het slecht is dat Hij het van jou afwendt.

8. Kabad= zwoegen/moeite nemen

De mens is geschapen in veel moeilijkheden. Alles kost energie, overal moet je moeite voor doen, anders zul je niks bereiken.

Allaah, de Verhevene zegt:

لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي كَبَدٍ

“Voorzeker, Wij hebben de mens geschapen om te woegen.” {(al Balad (90:4)}

Als je het paradijs wilt, dan dien je daar moeite voor te doen. Al moekaabada is moeite nemen, luiheid is van de shaitaan. Je moet moeite nemen, je best blijven doen.

Allaah belooft ons dat als wij 1 stap zetten naar Hem, Hij naar ons toe komt met grotere stappen. Wanneer wij een start maken, Vergemakkelijkt Allaah de rest voor ons, maar wij dienen wel eerst moeite te nemen.

Onze nafs wilt dat wij lui zijn, maar wij moeten juist het tegengestelde doen. Train je nafs daarom!

9. Dhaloem= onrechtvaardig

Vermijd elke vorm van onrecht, elke zonde is onrecht, probeer deze te vermijden, want die zullen stippen veroorzaken op het hart totdat het volledig bedekt is.

Allaah, de Verhevene zegt:

إِنَّ الْإِنسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ

“Voorwaar, de mens is zeker onrechtvaardig, ondankbaar.” {Ibraahiem (14:34)}

De genezing hiervoor is het veelvuldig vragen om vergiffenis aan Allaah, spijt hebben en het tonen van berouw. Compenseer jouw slechte daad met een goede daad. Wanneer je bijvoorbeeld geroddeld hebt kun je besluiten om sadaqah te geven of een vrijwillig gebed te verrichten. Dhaloem houdt niet alleen in dat je jezelf onrecht aandoet, maar heeft ook betrekking op anderen, zoals bijvoorbeeld het slecht denken over anderen. Bedenk excuses voor elkaar wanneer iemand bijvoorbeeld niet komt opdagen op een afgesproken tijdstip, bescherm jezelf tegen roddel en hoogmoedigheid tegenover anderen. 

10. Al moestakbir= hoogmoedigheid

Allaah, de Verhevene zegt:

وَإِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِ آيَاتُنَا وَلَّىٰ مُسْتَكْبِرًا كَأَن لَّمْ يَسْمَعْهَا كَأَنَّ فِي أُذُنَيْهِ وَقْرًا ۖ فَبَشِّرْهُ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ

“En wanneer Onze Verzen aan hem worden voorgedragen, dan wendt hij zich hoogmoedig af, alsof hij het niet hoort. Het is alsof er doofheid in zijn oren is (geplaatst). kondig hem daarom een pijnlijke bestraffing aan.” {Loeqmaan (31:7)}

Denk niet dat je beter bent dan anderen, omdat jij meer kennis hebt, of beter bedekt bent dan een andere zuster. Uiteindelijk weet je niet of de ander een geheim heeft met Allaah. En besef dat jij ooit ook anders was en vervolgens heeft Allaah jou geleid.

11. Da°iefa= zwakheid

Allaah, de Verhevene zegt in de Qur’aan:

وَخُلِقَ الْإِنسَانُ ضَعِيفًا

“En de mens is zwak geschapen” {an Nisaa (4:28)}

We zijn allemaal zwak en we hebben Allaah al Qawiey (De Almachtige, de Krachtige) nodig om sterk te worden. Vraag daarom Allaah en erken jouw zwaktes in jouw daden, de zwakte om het fadjr gebed op tijd te bidden, de zwakte om sadaqah te geven, de zwakte van ons slechte karakter etc.

Nu we deze ziektes kennen is het belangrijk dat we onszelf hiervan genezen en onze harten opvoeden. Het opvoeden van ons hart bestaat uit 2 pilaren:

  1. At takhliyah = weghalen van alle onzuiverheden uit je hart
  2. At tahliyah = versieren van je hart

In de maanden Radjab en Sha°baan is het de bedoeling dat we ons bezighouden met at takhliyah, oftewel het zuiveren van ons hart.

In de maand Ramadan leggen we onze focus op at tahliyyah, door verschillende aanbiddingen te verrichten zoals het vasten, het gebed, sadaqah, het reciteren van de Qur’aan etc.

Je kunt namelijk een hart dat smerig en onzuiver is niet vullen met goede zaken. Vergelijk het met een vies huis die je vervolgens gaat inrichten met mooi meubilair, die zullen niet opvallen door alle viezigheden. Daarom maken we eerst alles schoon alvorens we het huis verfraaien met mooie inrichting.  

Allaah, de Verhevene zegt in de Qur’aan:

قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا

 “Voorzeker, degene die haar (d.w.z. de ziel) zuivert zal succesvol zijn.” {ash-Shams (91:9)}

De koning van alle ledematen is het hart, laten we daarom de Ramadan in goede conditie van ons hart bereiken door deze koning goed voor te bereiden zodat het straks makkelijk wordt om daden van aanbidding te verrichten met de ledematen.

اَللّهُمَّ بَلِّغْنَا رَمَضَان

Allaahoemma balighnaa Ramadan
O Allaah, laat ons de Ramadan bereiken