Introductie
In dit artikel wil ik het graag hebben over veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes en tips om deze te minimaliseren. Ik hoop dat het jullie van nut zal zijn in shaae Allaah!
Vrouwen raden elkaar onderling, met de beste bedoelingen, vaak natuurlijke middelen als kruiden aan om zwangerschapskwaaltjes te verhelpen of tegen te gaan. Echter zijn niet alle soorten kruiden veilig voor inname tijdens de zwangerschap en dienen soms zelfs vermeden te worden. Sommige kruiden hebben een hele sterke werking en kunnen daardoor gevaarlijk zijn. Wees hier dus uitermate voorzichtig mee en kijk en overleg eerst met je verloskundige/gynaecoloog of lees op deze website welke kruiden vermeden dienen te worden tijdens de zwangerschap
Kwaaltjes
Vervelende zwangerschapskwaaltjes; daar kunnen jullie wellicht allen over meepraten. Elke zwangerschap en elk lichaam is verschillend, dus het is heel persoonlijk welke kwaaltjes voor jou aanwezig gaan zijn en welke niet.
Goed is het om te weten dat het eigenlijk een soort bijwerkingen zijn die je ervaart tijdens deze enorme verandering in je lichaam door zwangerschap en dat ze geen kwaad kunnen als ze niet in extreme mate aanwezig zijn. Wel kan het zo zijn dat je het ontzettend lastig vindt en het je dagelijks leven flink Kan beïnvloeden. Sommige van deze kwaaltjes zul je misschien niet meteen herkennen als ‘normaal’, daarom wil ik er graag een aantal met jullie doornemen. Het zijn dus in principe normale kwaaltjes die kunnen voorkomen en het gevolg zijn van de hormonale veranderingen in je lichaam. Ik ga in shaae Allaah ook aangeven wanneer we spreken over ‘abnormaal’ en wat je kan doen om het jezelf te verzachten of te verlichten.
Misselijkheid
Dit is denk ik één van de meest bekende en meest voorkomende kwaaltjes die veel zwangeren ervaren. Vooral in de eerste 3 á 4 maanden (1), maar voor sommige vrouwen kan dit helaas ook de gehele zwangerschap aanwezig blijven. De mate van misselijkheid varieert van persoon tot persoon en of het gepaard gaat met braken. Misselijkheid kan als erg vervelend ervaren worden en ook zeker invloed hebben op jouw dag. Het lastige is vooral dat het een symptoom is dat vaak een langere tijd aanwezig is en niet, net als bij een griepje, een kort moment. Best frustrerend dus.it is denk ik één van de meest bekende en meest voorkomende kwaaltjes die veel zwangeren ervaren. Vooral in de eerste 3 á 4 maanden (1), maar voor sommige vrouwen kan dit helaas ook de gehele zwangerschap aanwezig blijven. De mate van misselijkheid varieert van persoon tot persoon en of het gepaard gaat met braken. Misselijkheid kan als erg vervelend ervaren worden en ook zeker invloed hebben op jou dag. Het lastige is vooral dat het een symptoom is dat vaak een langere tijd aanwezig gaat zijn en niet net als bij een griepje een kort moment. Best frustrerend dus.
Tips
- Zorg ervoor dat je iets kleins eet voordat je opstaat, leg bijvoorbeeld iets naast je bed of laat je partner in de ochtend je iets brengen dat je zou willen eten. Denk bijvoorbeeld aan een cracker of een beschuitje. (2)
- Probeer vette & zoute voeding te vermijden.
- Vermijd het drinken van cola of koffie.
- Eet gedurende de dag steeds kleine beetjes om je maag vol te houden. Vaak begint de misselijkheid wanneer de maag leeg is en heb je daarna geen trek meer om te eten. Daardoor kom je in een soort vicieuze cirkel terecht. (1)
- Drink water met limoen of verse gemberthee. Bij de drogist zijn gembercapsules te verkrijgen die de misselijkheid kan verminderen. (2)
Abnormaal
Pijnlijke borsten
Dit kwaaltje heeft een hormonale oorzaak en kan dus ook gevoeld worden na de eisprong, omdat er dan meer hormonen in het bloed zijn.
Tijdens de zwangerschap ondergaan de borsten natuurlijk een verandering onder invloed van hormonen om zich klaar te maken voor het geven van borstvoeding. Hierdoor stapelt zich vocht op in het weefsel wat de borsten gevoelig kan maken. (4) Het is dus een heel normaal kwaaltje waar je verder niet veel aan kunt doen.
Tips
- Draag passende bh’s die voldoende comfort bieden. Soms is een bh zonder beugels het prettigst.
- Eventueel warmte op de borsten leggen kan ook verlichting geven.
Abnormaal
Wanneer de pijn heel spontaan of plaatselijk is zou je best even langs de huisarts kunnen gaan voor controle. Ook wanneer je een knobbel voelt of een vlek ziet. (5)
Vaginale afscheiding
Veel vrouwen hebben doorgaans vaginale afscheiding. Tijdens de zwangerschap neemt dit vaak toe, omdat het gebied beter doorbloed wordt. Het is dus heel normaal en niet iets waar we ons zorgen over moeten maken. Zolang de afscheiding geen rare geur of afwijkende kleur heeft is er niets aan de hand. Mocht dat wel zo zijn, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
Symptomen kunnen zijn jeuk, pijn, branderig gevoel of een abnormale geur of kleur. (1)
Tips
- Gebruik geen inlegkruisjes, omdat deze juist ervoor zorgen dat de vagina niet goed kan ‘ademen’. (1) Je kan het beste katoenen ondergoed dragen, omdat dit gezonder is voor de flora van de vagina.
- De vagina heeft een zuur milieu, vandaar dat we het gebruik van zeep bij de vagina vermijden en enkel water gebruiken. De rest van de genitaliën kun je natuurlijk gewoon met zeep wassen. De vagina heeft een eigen systeem om zichzelf schoon en gezond te houden, dus behoeft geen extra verzorging zoals allerlei speciale middeltjes die op de markt zijn.
Abnormaal
Vrouwen die zwanger zijn hebben door een verminderde weerstand tijdens de zwangerschap meer kans op het krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Vaak hebben we het dan over een jeukend/brandend gevoel inwendig en/of uitwendig. Ook kan het zijn dat er pijn is bij het intiem zijn en dat de huid rondom de vagina rood ziet.
Tegenwoordig is er bij de drogist een crème of capsule te vinden die vaginaal ingebracht kan worden. Je kunt ook je verloskundige of huisarts vragen iets voor te schrijven om van dit ongemak af te komen.(1,6)
Soms kan er ook een andere infectie zijn, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. (2)
Aambeien
Aambeien kunnen een lastige kwaal zijn tijdens de zwangerschap en kan bloed bij de ontlasting of pijn veroorzaken. Door het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en bloedvaten slapper, waardoor het kan zijn dat je last krijgt van aambeien. Rond de anus gaan bloedvaten uitstulpen en deze kunnen pijn en jeuk veroorzaken. Vooral wanneer de ontlasting hard is. (1)
Aangezien de spieren in de darm door dit hormoon ook wat slapper worden kan dit de stoelgang wat moeilijker maken, wat ook niet bevorderlijk is.
Tips
- Harde ontlasting voorkomen door vezelrijke voeding te eten en voldoende te drinken.
- Regelmatig te bewegen, denk bijvoorbeeld aan wandelen.
- Probeer rustig op het toilet te gaan zitten en je tijd te nemen zonder te gaan drukken. (1)
- Wanneer je voelt dat je naar het toilet moet stel dit dan niet uit en ga zo snel mogelijk. Wanneer we het gevoel negeren, gaat het lichaam minder snel reageren wanneer het rectum vol zit, blijft stoelgang langer aanwezig in de darm, wordt daardoor harder en bevind je jezelf in een cirkel.
- Wanneer je veel last hebt van deze kwaal laat het je verloskundige of huisarts weten, bijvoorbeeld als er ook bloed bij de ontlasting zit, wat op zich geen kwaad kan. Eventueel kan de huisarts een zalf voorschrijven wanneer de aambeien dusdanig pijnlijk zijn om de bloedvaten te ontzwellen.
Obstipatie
Zoals we eerder bij aambeien aangaven werken de darmen in de zwangerschap wat trager door het hormoon progesteron. De baarmoeder wordt groter en verdrukt te darmen, waardoor de ontlasting minder vaak komt en vaak harder is. Deze harde ontlasting kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken met soms bloed bij de ontlasting. (1)
Tips
- Vezelrijke voeding eten zoals fruit, volkoren en rauwkost.
- 2 liter water per dag drinken en vermijd cafeïnehoudende drankjes.
- Beweging activeert de darmen.
- Neem de tijd op het toilet en leun met je rug naar achter. (1) Soms kan een krukje onder de voeten om de knieën hoger te brengen ook helpen.
- Op tijd reageren als je voelt dat je naar het toilet moet, het rectum heeft een reflex die je lichaam laat weten dat het vol zit, zodra je dit reflex negeert/verwaarloosd wordt dit reflex minder gevoelig en kom je in een cirkel terecht.
Abnormaal
Mocht je echt last hebben van de obstipatie, neem dan contact op met de verloskundige of huisarts.
Bronvermelding:
- De Verloskundige. Ziektes en kwaaltjes.
- Verloskundigenpraktijk Margriet. Zwangerschapsklachten.
- Asselt van K., Beentjes M., Goudswaard A., Koch W., Mensink P., Offringa A., Verduijn M., Weersma R., Wiersma T. (2012) Zwangerschap en kraamperiode.
- Foulon W., Hanssens M., Jacquemyn Y., Temmerman M. (2011) Handboek Verloskunde. De Normale Zwangerschap.
- AMC (2018). Pijn in de borsten.