Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

De wereld van influencers – DEEL 2

Zonder dat we het doorhebben veroorzaakt het volgen van deze influencers een grote aanslag op onze harten. De luxe en weelde, roem en gestylde moslimmama’s die voorbij worden geswipet hebben een enorm effect op ons mentale welzijn. Dit heeft namelijk effect op hoe we over onszelf denken, hoe we kijken en oordelen over elkaar en tevens heeft het een gigantisch effect op onze spirituele staat (Imaan).

Het effect van influencers 

De ontwikkelingen zijn zorgwekkend: zusters doen hun hijab af, broeders slaan hun blikken niet neer, zusters en broeders gaan zonder schaamte of gheerah (gezonde jaloezie) live in gesprek met elkaar, er wordt geroddeld, mensen worden ge-exposed en het allerergste; onze Islam wordt verwaarloosd. Bij het openen van sociale media, zijn dit één van de eerste dingen die je tegenkomt. Ook bij het volgen van lezingen van geleerden en studenten van kennis, hoor je vaker hierover. Het lijkt allemaal volledig genormaliseerd. Degene die een tegengeluid probeert te bieden en mensen hierop aanspreekt, is niet interessant genoeg en wordt – om maar weer wat hippe termen te benoemen- geshadowbanned of soms zelfs geboycot.

Wat te doen

Om terug te komen op de gedeelde verantwoordelijkheid; het was beter geweest als de zuster, die de vraag stelde dat betreffende antwoord gewoon niet had gedeeld. Of bijvoorbeeld bij het delen ervan een openbare naseeha (advies) had gegeven. Als we echt willen aansporen tot het goede, dan moeten we beseffen dat we de opgedane kennis ten alle tijde moeten doorgeven, of dit nou één op één is of voor een groter publiek. Uiteraard doen we dit met de correcte adhaab en akhlaaq. Al zijn er maar een paar die het lezen of horen, het kan betekenen dat jij wellicht voor verandering zorgt bij iemand en dat zij hierdoor betere keuzes maakt en iets slechts laat omwille van Allaah, de Verhevene. Moge Allaah, de Verhevene ons voorzien van kennis en wijsheid. We dienen als gemeenschap wakker te worden! We hebben namelijk allemaal op een bepaalde manier invloed op onze omgeving. Het maakt niet uit welke rol of functie jij vervult, jouw gedrag en handelen heeft zonder enige twijfel effect op de ander. Wij dienen terug te keren naar hetgeen wat er echt toe doet en wat ons en ons nageslacht op lange termijn zal dienen en niet zal schaden. Hoeveel moslims lijden wel niet aan een depressie en/of andere mentale, emotionele en sociale stoornis? Als we hier onze ogen voor sluiten en doen alsof sociale media hier geen gedeelde oorzaak van is, wie houden we dan voor de gek? Ik geef eerlijk toe, ik volgde in het verleden ook één van deze zusters, maar door de gunst van Allaah, de Verhevene heb ik hier totaal afstand van kunnen nemen. Wallaahi, het had effect op mij, Allaahoe-l-Musta°an.

Het gebeurt regelrecht voor onze neus. Het kan leiden naar onzekerheid en ontevredenheid, naar jaloezie en afgunst, naar hoogmoed en zelfbewondering en dit alles leidt ons uiteindelijk weg van onze fitrah en de werkelijke reden waarvoor we geschapen zijn. Ya Rabb, leid ons op het rechte pad en vergeef ons onze tekortkomingen jegens U, Allaahoemmaamien. Welk voorbeeld dienen wij werkelijk te volgen? Welke influencer kunnen wij volgen en van leren? Wat is de maatstaf van geluk en hoe ziet het ware geluk er dan uit? 

 

Ik zie het en jullie zien het….

Onze ogen en harten zouden daarom moeten huilen omwille van de staat van onze gemeenschap. Omwille van het trieste feit dat zwakke schepsels worden genoemd en geprezen i.p.v. het woord van Allaah, de Verhevene en de Soennah van de meest oprechte en geliefde persoon die ooit heeft geleefd, de Profeet, vrede zij met hem. Onze zusters voelen zich minderwaardig en zetten alles op alles om ook ‘succesvol’ ‘mooi’ en ‘gelukkig’ te zijn. Ze reizen af naar andere oorden om hun lichaam te veranderen. Ze streven naar een ‘picture-perfect’ life, maar gaan er volledig aan ten onder. Wallaahi, mijn hart huilt als ik zie dat kinderen, zonder dat ze toestemming hebben gegeven, online worden gezet. En mijn hart huilt vanwege de broeders die geen eer meer tonen en zusters die geen schaamte meer kennen. 

In welke staat verkeren wij als wij dit stilzwijgend accepteren? In wat voor staat verkeren wij als we onszelf en anderen niet meer durven te vermanen? Ya akhawaati (o lieve zusters), laten we volgen wat het waard is om te volgen. Laten we terugkeren naar de bron, de Qur’aan en de Soennah, daar waar het ware geluk en de verlossing te vinden is. Ik hoop oprecht dat dit bij jou is binnengekomen. Zet vandaag dan een stap richting verandering. Want wij kunnen allemaal op onze eigen manier verandering brengen. Als jij sociale media gebruikt, gebruik dit dan voor een nobel doel. Wees eerlijk tegenover jezelf en ontvolg degene die een slecht effect heeft op jouw hart. Ga opzoek naar degene die jou steeds opnieuw herinnert aan Allaah! Beperk jouw schermtijd en plan dit om jouw leven heen i.p.v. jouw leven om jouw schermtijd heen. Het aanbidden van jouw Heer, de zorg voor jouw gezin en familie, jouw studie en werk  hebben altijd de prioriteit. Subhana llaah, stel je eens voor met één simpele klik op een knop bespaar jij jezelf een hele hoop onrecht en met één oprechte naseeha kun jij het verschil maken voor iemand. Is dat geen zoete gunst, ya akhawaati? Ik vraag jou dus nogmaals? Wie is het werkelijk waard te volgen? Moge Allaah, de Verhevene ons behoeden voor het kwade, ons vergeven en ons blijvend leiden, Allaahoemma amien! Jouw zuster fi-deen 

Bronvermelding:

  • Tafseer De Koran, Aboe Ismail en studenten

Lees ook DEEL 1