Wat is onze huidige staat, en hoe zou deze eigenlijk moeten zijn? Dit is een cruciale vraag ter voorbereiding op de gezegende maand Ramadan.
We willen Ramadan met open armen ontvangen en deze maand ingaan met veel Taqwa (godsvrees) en een sterke nafs (ziel). Dit betekent dat we hier vooraf aan moeten werken en onszelf moeten trainen, in plaats van te verwachten dat deze eigenschappen automatisch bij het begin van Ramadan aanwezig zullen zijn.
Nadat ik zag in welke staat de gevangenen in Syrië uit de gevangenis kwamen, vroeg ik mezelf af: “In welke staat bevinden wij ons?”
Wanneer ons iets overkomt, denken we vaak dat dit het ergste is wat ons kan overkomen, terwijl er mensen zijn die het vele malen zwaarder hebben. Ondanks hun beproevingen blijven zij standvastig—niet voor een korte periode, maar voor meerdere jaren.
Als je dit weet, stel jezelf dan de vraag: “Wat is mijn strijd?” en “Waar klaag ik over?” Staan we stil bij de talloze gunsten die we van Allaah, de Verhevene, hebben gekregen? Zijn we werkelijk dankbaar, of zijn het slechts onze lippen die bewegen zonder dat ons hart en onze daden dit weerspiegelen?
Dankbaarheid is iets wat zich dient te uiten in daden!
Op dit moment laten we ons leven en aansturen door externe factoren. Laten we daarom stilstaan bij de staat waarin wij als moslims zouden moeten verkeren. Onze achteloosheid is groot; we vergeten snel en doen ons best, maar komen niet ver, omdat onze smeekbeden niet worden verhoord. We kunnen niet wachten tot de Ramadan nadert, in de veronderstelling dat we dan een ander leven zullen leiden. Maar we moeten ons hierop voorbereiden.
Islam is namelijk geen bijzaak. Het is niet zo dat we eerst onze dagelijkse bezigheden op orde brengen en pas de resterende tijd invullen met aanbidding. Zo zou onze denkwijze niet moeten zijn.
Een voorbeeld hiervan zijn de aardbevingen van een tijdje geleden. We kwamen allemaal in actie, maar na enkele maanden waren we het alweer vergeten. Het is onmogelijk om alle verantwoordelijkheid op ons te nemen, maar kijk welke impact jij zelf kunt maken.
Hetzelfde geldt voor Gaza: we bieden hulp, maar gaan daarna weer over tot de orde van de dag. Stel je voor dat je ouders ziek zijn—je zou niet slechts één dag een smeekbede verrichten, maar voortdurend blijven bidden voor hun herstel.
De Profeet ﷺ zei:
“De gelovigen in hun onderlinge liefde, genade en mededogen zijn als één lichaam; wanneer een deel pijn lijdt, lijdt het hele lichaam mee met koorts en slapeloosheid.”
(al-Bukhari & Muslim)
Als moslims vormen we één lichaam—wanneer één deel lijdt, voelt het hele lichaam de pijn. Onze broeders en zusters worden op een onmenselijke manier gemarteld, en de vraag die we onszelf moeten stellen is: Zijn we dagelijks met hun situatie bezig?
Wat is er gebeurd met deze oemmah? Als we alleen in Ramadan wakker kunnen worden, hoe kan onze imaan dan ooit echt groeien? We zouden ons hier op elk moment van de dag bewust van moeten zijn. We moeten hard werken, zodat het schip van deze oemmah niet met ons zinkt. Dit betekent dat we onze focus niet alleen op Ramadan mogen leggen, maar juist op de weg ernaartoe—die we te vaak vergeten.
Als we kijken naar het immense onrecht dat in de wereld plaatsvindt, beseffen we hoe lang de weg nog is die we moeten afleggen. Daarom moeten we ons geloof nog sterker praktiseren en de Tawheed op de juiste manier toepassen in ons dagelijks leven.
We moeten ons realiseren dat de niet-gelovigen nooit tevreden zullen zijn met ons, want onze geloofsovertuiging is hen een doorn in het oog.
Salah ad-Din al-Ayyubi ging op een dag langs de tenten van zijn leger en zag in één van de tenten een groep mannen slapen (wat uiteraard is toegestaan). Hij zei hierover: “Hier is verlies.” Vervolgens kwam hij bij een andere tent waar mannen het qiyaam-gebed (nachtgebed) verrichtten, en hij zei: “Hier is succes.”
Dit moet ons wakker schudden. We hebben wilskracht nodig om kennis op te doen, want daar schort het nog te veel aan. Dus hef je handen en vraag Allaah om Zijn leiding. Stel islamitische doelen en ga aan het werk.
”Voorwaar, Allaah heeft van de gelovigen hun zielen en hun bezittingen gekocht, opdat er voor hen (daarvoor in de plaats) het Paradijs zal zijn. Zij strijden op de Weg van Allaah, zij doden (anderen) en worden gedood. Een ware Belofte van Hem (die geschreven staat) in de Thora, het Evangelie en de Qur’aan. En wie komt zijn belofte beter na dan Allaah? Dus verheug jullie over de handel die jullie met Hem hebben gedreven. En dat is de grandioze Overwinning. ”
Kijk naar de mensen in Gaza: zij hebben een sterke Tawheed. Ondanks hun beproevingen blijven ze glimlachen en standvastig in hun geloof. Stel jezelf de vraag: Hoe onderhoud ik mijn imaan? Wees kritisch naar jezelf. Er zullen moeilijke momenten komen—wees daarop voorbereid, blijf standvastig en wees oprecht in je geloof.
Het is de verantwoordelijkheid van ieder van ons om te weten in welke staat onze imaan zich bevindt. Leer Allaah kennen, bestudeer de Qur’aan en verdiep je in kennis.
De Profeet ﷺ zei:
“De beproevingen zullen elkaar opvolgen als de stukjes van een mat die strak tegen elkaar geweven zijn. Telkens wanneer een beproeving verschijnt, zal de gelovige zeggen: ‘Dit is mijn ondergang!’ Maar vervolgens zal een andere beproeving komen, die nog zwaarder is dan de vorige.”
(al-Bukhari & Muslim)
Zijn we dan nog steeds niet klaar om ons geloof serieus te nemen? Alles is al vermeld in de Qur’aan en de Soennah. Laten we ons daarop voorbereiden en standvastig blijven.
Alles gebeurt met de wil van Allaah, en daar zijn we sterk van overtuigd. We moeten ons al vóór Ramadan voorbereiden, zodat onze smeekbeden verhoord kunnen worden. Laten we elkaar steunen en helpen, want samen staan we sterker. Kijk waar jij van nut kunt zijn en hoe je kunt bijdragen.
Alles wat er om ons heen gebeurt, heeft te maken met Tawheed. Daarom moeten we ons nog steviger vasthouden aan het touw van Allaah—nu meer dan ooit tevoren.
De moslims in Gaza zijn de dragers van de Qur’aan; ze reciteren het hele boek elke dag, zelfs meermaals per dag uit. Ze kennen het Boek van Allaah uit hun hoofd, terwijl wij al blij zijn als we het een keer volledig kunnen uitlezen. Dit is de reden van hun standvastigheid: de Qur’aan is hun troost, de Qur’aan is hun rust.
Subhana Llaah, deze mensen—ondanks de martelingen weten zij dat ze nooit mogen wanhopen in de genade van Allaah.
De Qur’aan is ons reddingsmiddel. Ieder van ons zou zichzelf de vraag moeten stellen: Wat is mijn band met de Qur’aan? Sta stil bij jouw relatie met het Boek van Allaah en kijk hoe je ervoor staat.
We willen allemaal individueel het Paradijs binnengaan, maar wat hebben we opgeofferd om het te verdienen? We zijn zo druk bezig met de dunya; voor velen van ons staat het wereldse leven op de eerste plaats. We willen alleen maar genieten, maar hoeveel van onze kostbare tijd besteden we werkelijk aan ons geloof en onze imaan?
Wij bezitten een van de krachtigste wapens—sterker dan welke nucleaire macht dan ook—en dat is Du’aa’. Toch staan we hier nauwelijks bij stil, terwijl we dit juist veel vaker en bewuster zouden moeten inzetten.
We moeten handelen met Allaah. Echte handelaren waken zorgvuldig over hun transacties en streven naar winst. Zo moeten wij ons uiterste best doen in onze aanbidding en daden. Onze werkelijke winst ligt niet in deze wereld, maar in het Hiernamaals.
Allaah zegt in sourat as-Saff aya 10 en 11:
يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ هَلۡ أَدُلُّكُمۡ عَلَىٰ تِجَٰرَةٖ تُنجِيكُم مِّنۡ عَذَابٍ أَلِيمٖ ١٠
تُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَتُجَٰهِدُونَ فِي سَبِيلِ ٱللَّهِ بِأَمۡوَٰلِكُمۡ وَأَنفُسِكُمۡۚ ذَٰلِكُمۡ خَيۡرٞ لَّكُمۡ إِن كُنتُمۡ تَعۡلَمُونَ ١١
”O jullie die geloven, zal ik jullie wijzen op een handel, die jullie zal redden van een pijnlijke Bestraffing?” Dat jullie in Allaah en Zijn Boodschapper geloven, en strijden op de Weg van Allaah met jullie bezittingen en jullie levens. Dat is beter voor jullie, als jullie (het) maar wisten.”
De Profeet ﷺ zei:
“Ik laat iets bij jullie achter; als jullie je daaraan vasthouden, zullen jullie nooit dwalen: het Boek van Allaah.”
(Sahih Muslim)
Houd je vast aan de Qur’aan, want als we dit niet doen, zullen we onvermijdelijk dwalen. Alles wat je nodig hebt in het leven, vind je terug in de Qur’aan. Als we gered willen worden, moeten we terugkeren naar het Boek van Allaah—het is in elke situatie ons reddingsmiddel.
En tot slot: Wees niet bedroefd, want Allaah is met ons!
Gebruik je talenten en zet ze in voor je geloof. Allaah heeft ons allemaal gezegend met unieke gaven, dus laat ze niet onbenut. En bovenal: wees oprecht in alles wat je doet.