Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Belangrijke herinnering om over na te denken

Een belangrijke zaak waar wij elkaar aan dienen te herinneren is de manier waarop wij de Qur’aan lezen en bestuderen. De Qur’aan is namelijk niet alleen het woord van Allaah, de Verhevene, maar ook de leiding die naar ons is gezonden. Als wij deze woorden slechts veelvuldig lezen en memoriseren, maar niet overpeinzen, zullen wij dan de juiste leiding hierin kunnen vinden? 

Het overpeinzen van de Qur’aan

De Nobele Shaykh ibn al-Qayyim al-Jawziyyah, moge Allaah hem genadig zijn schreef ooit: Als mensen de grote waarde zouden kennen van het reciteren van de Qur’aan met reflectie, dan zouden ze zich er boven alle andere zaken aan wijden. Wanneer iemand met overpeinzing reciteert en hij een ayah (vers) tegenkomt die iets bevat dat nodig is om zijn hart te corrigeren, dan zou hij die ayah blijven herhalen, misschien honderd keer of zelfs gedurende de hele nacht! Want het reciteren van een enkele ayah met contemplatie en begrip is beter en gunstiger voor het hart. Dit heeft namelijk meer kans op een toename van imaan (geloof) en het proeven van de zoetheid van de Qur’aan, dan het reciteren van de hele Qur’aan zonder reflectie of het begrijpen ervan.

Dit was de gewoonte van de Salaf, dat één van hen een enkele ayah zou herhalen tot de ochtend aanbrak. Het is ook authentiek toegeschreven aan de Profeet, vrede zij met hem dat hij in het nachtgebed stond en slechts één enkele ayah herhaalde totdat de ochtend aanbrak. De ayah die de profeet, vrede zij met hem reciteerde was: 

‘’Als U hen straft, dan zijn zij Uw slaven. En als U hen vergeeft, dan bent U de Machtige, de Wijze.’’ (5:118)

Want het reciteren van de Qur’aan met contemplatie is de basis van het rechtzetten van het hart. Over ditzelfde punt zei ibn Mas’ood: “Reciteer de Qur’aan niet snel zonder pauze zoals het reciteren van poëzie of terwijl je het snel brabbelt uit haast. Stop liever wanneer je bij één van zijn verwonderingen komt en laat het je hart bewegen en maak je geen zorgen als je het einde van de soerah niet bereikt”.

Abu Ayyub vertelde dat Abu Hamzah zei: “Ik zei tegen ibn ‘Abbaas, ‘Ik ben erg snel met lezen, ik las de hele Qur’aan in drie dagen. ‘Hij zei tegen mij: ‘Voor mij is een enkele soerah lezen en erover na denken en het reciteren in een langzaam afgemeten tempo veel dierbaarder dan de Qur’aan te reciteren op de manier waarop jij het doet”.

Twee soorten overpeinzingen van de Qur’aan:

Diep nadenken over de inhoud ervan om de betekenissen die onze Heer bedoeld te begrijpen.

Het nadenken over die betekenissen die de lezer uitnodigen om vervolgens te reflecteren en erbij stil te staan.

De eerste gaat over het nadenken wat de Qur’aan laat zien en aangeeft, terwijl de tweede gericht is op wat die persoon nodig heeft. De eerste is het overpeinzen van de ayah zelf, terwijl de tweede gaat over het overpeinzen van de effecten van de ayah op de persoon.

Allaah, de Verhevene heeft de Qur’aan geopenbaard om te overpeinzen, erover na te denken en ernaar te handelen, dus niet om alleen te worden gereciteerd. Vele mensen reciteren de Qur’aan terwijl zij zich afkeren van de betekenis ervan. Al-Hasan al-Basri zei: “De Qur’aan is geopenbaard om naar te handelen, maar deze mensen beschouwen het reciteren ervan als de actie die het vereist.”

Gebruikte bron:

(Miftah Dar al-Sa’aadah 1/187)