Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin

Zwangerschapskwaaltjes Deel 2

Introductie

In deze deel gaan we het verder hebben over veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes en tips om deze te minimaliseren. Lees eerst deel één als je dat nog niet gedaan hebt.

Kwaaltjes

Harde buiken

De spieren van de baarmoeder trekken in de zwangerschap soms samen. Dit zijn geen weeën, maar noemen we harde buiken.

Over het algemeen zijn deze samentrekkingen pijnloos, maar kunnen naarmate de zwangerschap vordert wel wat gevoeliger worden. Het is dus iets heel normaals en kan zeker ook op het einde van je zwangerschap voorkomen. Zolang ze niet ritmisch zijn, dus elke x-aantal minuten komen, en niet echt pijnlijk zijn is er niets aan de hand. Het kan wel een teken zijn dat je wat rustiger aan moet doen, sommige vrouwen voelen ze vooral op momenten dat ze veel werk verricht hebben. Voor de baby zijn de harde buiken geen probleem en zelfs bevorderlijk voor zijn of haar hersenontwikkeling. (1)

Tips

  • Vaak komen ze bij inspanning en verdwijnen ze weer bij rust, dus doe het dan even wat rustiger aan, ga even liggen of zitten met de voeten omhoog. (2)
  • Mocht je het idee hebben dat ze ritmisch aanwezig zijn, probeer ze dan te timen. Er zijn eventueel ook apps voor die hierbij helpen. Dan kun je goed zien of ze inderdaad ritmisch voorkomen.

Abnormaal:

Komen deze harde buiken met regelmaat voor, zijn ze pijnlijk of heb je twijfels, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. (1)

Jeuk

Tijdens de zwangerschap vinden er in het lichaam veel hormonale veranderingen plaats, waardoor de lever minder goed functioneert. Hierdoor zijn er meer galzouten aanwezig in het bloed die jeuk kunnen veroorzaken. Deze jeuk kan als vervelend ervaren worden. De jeuk begint vaak op de buik en verspreid zich over de rest van het lichaam. Meestal is het een jeuk zonder huiduitslag en krijgen zo’n 20% van de vrouwen hiermee te maken, vooral op het einde van de zwangerschap.
De jeuk heeft geen nadelig effect voor de baby en verdwijnt meestal een paar dagen na de bevalling. (1)

Tips

  • Draag katoenen kleding die wat losser zit.
  • Probeer de huid niet te krabben.
  • Neem wisselbaden waar je eindigt met koud water.
  • Leg ijskompressen op de huid.
  • Drink minimaal 2 liter water per dag om het lichaam te helpen afvalstoffen beter uit te kunnen scheiden.
  • Vermijd koffie, thee (behalve kruidenthee), suiker, cacao en tabak. (1)

Abnormaal

Mocht de jeuk gepaard gaan met een huiduitslag, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.(1) Mocht je twijfelen, dan kan altijd de leverfunctie bepaald worden via een bloedafname. Wanneer we spreken van een abnormaal probleem, meestal is er dan sprake van hevige jeuk, dan zijn de leverwaarden verstoord. Wanneer vrouwen last hebben van een dusdanige verstoring, kan het schade opleveren voor de lever en kunnen de galzouten via de placenta ook problemen vooroorzaken voor de baby. We noemen dit ook wel zwangerschapscholestase.
Symptomen kunnen zijn; geel zien, donkere urine, vette ontlasting of ontkleurde ontlasting. Deze symptomen zijn niet altijd aanwezig (3), dus bij twijfel gewoon altijd even aangeven. Gelukkig komt het maar weinig voor, namelijk tussen de 0,1 en 2% van de zwangeren. Mocht je deze cholestase in een eerdere zwangerschap hebben gehad is de kans groot dat je dit in een volgende zwangerschap opnieuw mee maakt. (3)

Pigmentvlekken

Hebben jullie weleens gehoord van een zogeheten zwangerschapsmasker? Door de hormonen van de zwangerschap kan de pigmentatie van de huid anders verlopen en kun je door te zonnen een dergelijk masker krijgen in het gezicht. Het zijn bruine vlekken die ontstaan en vaak weer verdwijnen na de zwangerschap. Als je ze al hebt, zul je dus even geduld moeten hebben. (1)

Tips

  • Blijf in de schaduw.
  • Gebruik een goede zonnebrand.
  • Draag eventueel een hoed. (1)

Rug- en bekkenpijn

De hormonen van de zwangerschap hebben veel effect op je lichaam en zo ook op het kraakbeen van je botten. Dit kraakbeen verbindt het ene bot met het andere en dit gaat verweken, oftewel verzachten. Ook ga je vaak anders staan tijdens je zwangerschap door het gewicht van de buik en kan dit rug- en bekkenklachten veroorzaken. (1)

Tips

  • Probeer een zo goed mogelijke houding aan te nemen, zowel staand als zittend.
  • Wanneer je staat verdeel dan je gewicht over beide benen en voeten. Ga met je benen iets uit elkaar staan.
  • Zorg dat je de druk verdeeld over de gehele voet en niet enkel de bal van de voet.
  • Knieën niet overstrekken of op slot zetten.
  • Probeer de bekkenbodemspieren licht aan te spannen en je bekken wat naar achter te kantelen. In de zwangerschap ga je vaak juist naar voren kantelen wat klachten kan geven.
  • Schouders ontspannen.
  • Nek en hoofd recht boven de schoudergordel.
  • Verdeel je lichaamsgewicht bij staan en zitten gelijkmatig over het lichaam. (1)
  • Beweging zoals fietsen of zwemmen kunnen de spieren versterken en de klachten doen verminderen.

Abnormaal

Ernstige klachten kunnen eventueel verholpen worden middels fysiotherapie, ga wel naar een therapeut die gespecialiseerd is in bekkenfysiotherapie. Eventueel kan het nodig zijn om het werk aan te passen, door bijvoorbeeld minder belastend werk te verrichten, te minderen met werken of te stoppen.  Belastende huishoudelijke taken kunnen eventueel overgenomen worden door een ander. Weeg voor jezelf af wat je wel en niet aankunt en of het de pijn en vermoeidheid waard is. Wanneer de klachten echt ernstig zijn kun je eventueel doorverwezen worden naar een revalidatiearts.

Voor meer houdings- en bewegingsadviezen bekijk deze website

Bronvermelding:

  1. De Verloskundige. Ziektes en kwaaltjes.
  2. Verloskundigenpraktijk Margriet. Zwangerschapsklachten.
  3. RadboudUMC. Zwangerschapscholestase.

Lees deel 1: Zwangerschapskwaaltjes

Lees deel 3: Zwangerschapskwaaltjes